Bakkerij Verhoeff

De lekkerste warme bakker van de regio!

Bezorgdagen
ma /di /wo /do /vr /za
Locatie(s)

Het ontstaan van Bakkerij Verhoeff

Wittevrouwen was een wijk van ondernemers. Op elke straathoek zat een winkel. Meerdere bakkerijen, slagerijen, groentehandels, melkboeren waren er in de wijk te vinden. Niet alleen voor levensmiddelen kon je trouwens in Wittevrouwen terecht, ook kledingzaken, schoenwinkels, een kantoorartikelenzaak en een winkel in huishoudelijke artikelen trof je hier aan. De meeste winkels zaten in de Poortstraat en de Gildstraat. De zaken in levensmiddelen zijn het langst gebleven. Uiteindelijk zullen, net als in de dorpen in Frankrijk, waarschijnlijk de ‘warme’ bakkers tot de laatsten der Mohikanen behoren. Een gesprek met een van de vroegere ondernemers, bakker Verhoeff.
Bakker Verhoeff werd 83 jaar geleden geboren in Zegveld. Hij groeide op in Kockengen. Hij had eigenlijk onderwijzer willen worden maar het was een tijd van ‘Geef ons heden…’, en dus moest er zo snel mogelijk geld verdiend worden, aldus Verhoeff. ‘De buurman was bakker en hoe ging dat vroeger, dan vroeg hij of die jongen, als hij van school kwam bij hem kon komen werken. Dan zeiden je ouders dat dat goed was en dat vroegen ze echt niet aan jou, hoor. Dus werd ik bakkersknecht.’ In Kockengen bouwde hij een goede bakkerij op waarbij hij er in weer en wind op uit ging. Vijftien jaar keihard werken maar wel met veel plezier. Op een gegeven moment kon hij in Kockengen niet meer uitbreiden omdat er veel te veel bakkers waren gekomen. Via de bakkersvereniging werd hij getipt dat bakker Broer op de Poortstraat in Utrecht ermee wilde stoppen. Die zaak hebben hij en zijn vrouw toen in 1969 kunnen kopen. Hij vond het heerlijk. De bakfiets stond nog wel voor de winkel, maar Verhoeff liet hem daar liever staan. Hij hoefde niet zonodig meer te venten. Het gevolg was wel dat hij heel veel binnen was en nauwelijks meer onder de mensen kwam. Verhoeff: ‘Dat vond ik wel jammer, want ik ben eigenlijk een mens wat van gezelligheid en een praatje houdt. Maar ja, ik was altijd achter bezig, in de bakkerij.


Van generatie op generatie

Verhoeff was lid van de winkeliersvereniging Wittevrouwen. Zij kwamen iedere drie à vier maanden bij elkaar. Dan bespraken ze met elkaar wat er moest gebeuren voor een komend straatfeest, buurtfeest, koninginnedag of andere feestdag. ‘Dan stond er een kraam buiten en verkochten we meer voor de gezelligheid dan voor de winst, maar half Wittevrouwen liep dan buiten en dat was erg gezellig en een prettige, gemoedelijk sfeer,’ aldus Verhoeff. Ieder jaar maakte hij ook een reuzenkrentewegge voor het straatfeest van de Takstraat. Die kwam hij hoogst persoonlijk aansnijden bij de koffie na de barbecue. Na zeven jaar boven de bakkerij gewoond te hebben vertrok het gezin naar een ruimere woning met veel meer buiten aan de rand van Utrecht in Overvecht. Met de bakkerij bleef het goed gaan. Verhoeff: ‘Het was ook een goede tijd hoor. Echt de tijd van de “warme bakker” en daar hebben we ook goed gebruik van gemaakt. We begonnen met volkorenbrood en dat bleek erg gewild. Later heeft mijn zoon de zaak overgenomen en die maakte nog veel meer nieuwe dingen waarvan ik wel eens dacht dat voer je aan de kippen. Ik bedoel dan maïsbrood, maar afijn hij heeft het heel goed gedaan.

;

Boodschappen

De Lokalist

Nieuw? Lees dit eerst
Algemene voorwaarden