Zweedse balletjes in roomsaus
Wie kent ze niet, de klassieke Zweedse köttbullar. In Zweden hoort er altijd aardappelpuree bij en compote van lingonberries (vossebessen). Net ietsje anders dan onze cranberries (veenbessen), die wat groter zijn. Wie bessenjam bij de avondmaaltijd niet ziet zitten: in boter geglaceerde worteltjes combineren hier ook heel goed bij.
Zweedse balletjes in roomsaus
Ingrediënten
- 500grundergehakt
- 5xeetl zelfgemalen paneermeel of oud broodkruim
- 350mlslagroom
- 1xui
- 1xei
- 3xeetl roomboter
- 1xzout & peper uit de molen
- 1xkruimige aardappels (voor puree)
- 200mlvleesbouillon (of paddestoelenbouillon)
- 1xvolle eetl maïzena
- 1xeetl Kikkoman sojasaus
- 1xpeterselie of bieslook
Bereidingswijze
Balletjes: Laat het paneermeel weken in de room. Pel en snipper de ui. Verhit 1 eetl boter in een braadpan, fruit de ui zachtjes een minuut of 10 tot goudbruin. Laat afkoelen. Doe gehakt, ui, ei, paneermeelmengsel, zout en peper in een kom en kneed grondig door elkaar.
Vorm er ± 20-25 kleine balletjes van (iets kleiner dan een pingpongbal). Verhit de rest van de boter in de braadpan en bak op hoog vuur in 2 porties de balletjes al omrollend bruin, garen komt later, in de saus. Haal uit de pan. Giet eventueel overtollig vet af.
Saus: Giet de bouillon in de pan. Roer de maïzena los met wat water en voeg toe, samen met de room. Laat een paar minuten pruttelen. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper.
Doe de ballen terug in de pan en laat onder een deksel zachtjes 10 minuten garen. Niet Zweeds, wel lekker fleurig is om er aan het eind wat gehakte peterselie of bieslook over te strooien.