Spanakopita met tzatziki en tomatensalade
In Griekse restaurants zijn spanakopita doorgaans van die kleine fröbelflapjes, maar dit is één grote, huiselijke spinazietaart. Het geheim is een flinke dot verse kruiden en citroenrasp.
Spanakopita met tzatziki en tomatensalade
Ingrediënten
- 225gfilodeeg
- 600gspinazie
- 200gfeta
- 100ggesmolten roomboter
- 1xgrote ui
- 5xlente-uitjes
- 3xknoflooktenen
- 2xgrote eieren
- 1xhandvol dille
- 1xhandvol peterselie
- 1xcitroen (alleen schil)
- 1xolijfolie
- 1xpeper uit de molen
- 200gcherry tomaten
- 1xkomkommer
- 300mlTurkse of Griekse yoghurt (10% vet)
Bereidingswijze
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C. Vers filodeeg kunt u meteen gebruiken, de diepvriesvariant moet u een half uur van tevoren 9n de verpakking laten ontdooien.
Tzatziki: Rasp de komkommer (schillen mag, maar hoeft niet) grof boven een vergiet. Bestrooi flink met zout. Leg er een bord op met daarop iets zwaars op en laat een half uurtje uitlekken. Meng met yoghurt, uitgeperste knoflookteen en wat peper. Laat als het ook maar enigszins kan nog een half uurtje staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Spanakopita: Snipper de ui, snij de lente-ui in ringetjes, hak de knoflook fijn. Fruit samen glazig in een scheutje hete olie in een grote hapjespan of wok. Voeg in porties de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Doe het mengsel over in een zeef en laat uitlekken en afkoelen, duw af en toe goed het vocht eruit. Klop de eieren los in een grote kom. Voeg fijngehakte dille en peterselie toe, plus verbrokkelde feta. Rasp de citroenschil erboven. Maal flink met de pepermolen. Schep de spinazie erdoor.
Vet een ovenschaal (rechthoekig is het makkelijkst, zeg 20×26 cm) in met gesmolten boter. Leg er een vel filodeeg in, laat overhangen bij de randen, kwast in met gesmolten boter. Dan weer een vel, boter, et cetera, tot de helft van het pak deeg op is. Verdeel het spinaziemengsel erover. Vouw het overhangende deeg erover en dek weer op dezelfde manier af met 5 beboterde laagjes filodeeg. Kwast ook de bovenkant in met boter. Bak in ± 30 minuten gaar en goudbruin.
Serveer met de tzatziki en kerstomaatjes.