terug

Spanakopita met tzatziki en tomatensalade

In Griekse restaurants zijn spanakopita doorgaans van die kleine fröbelflapjes, maar dit is één grote, huiselijke spinazietaart. Het geheim is een flinke dot verse kruiden en citroenrasp.

25 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)
Vegetarisch
Zonder vlees
Zonder vlees, vis

Spanakopita met tzatziki en tomatensalade

Spanakopita met tzatziki en tomatensalade

Ingrediënten

  • 225g
    filodeeg
  • 600g
    spinazie
  • 200g
    feta
  • 100g
    gesmolten roomboter
  • 1x
    grote ui
  • 5x
    lente-uitjes
  • 3x
    knoflooktenen
  • 2x
    grote eieren
  • 1x
    handvol dille
  • 1x
    handvol peterselie
  • 1x
    citroen (alleen schil)
  • 1x
    olijfolie
  • 1x
    peper uit de molen
  • 200g
    cherry tomaten
  • 1x
    komkommer
  • 300ml
    Turkse of Griekse yoghurt (10% vet)

Bereidingswijze

1

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C. Vers filodeeg kunt u meteen gebruiken, de diepvriesvariant moet u een half uur van tevoren 9n de verpakking laten ontdooien.

2

Tzatziki: Rasp de komkommer (schillen mag, maar hoeft niet) grof boven een vergiet. Bestrooi flink met zout. Leg er een bord op met daarop iets zwaars op en laat een half uurtje uitlekken. Meng met yoghurt, uitgeperste knoflookteen en wat peper. Laat als het ook maar enigszins kan nog een half uurtje staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

3

Spanakopita: Snipper de ui, snij de lente-ui in ringetjes, hak de knoflook fijn. Fruit samen glazig in een scheutje hete olie in een grote hapjespan of wok. Voeg in porties de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Doe het mengsel over in een zeef en laat uitlekken en afkoelen, duw af en toe goed het vocht eruit. Klop de eieren los in een grote kom. Voeg fijngehakte dille en peterselie toe, plus verbrokkelde feta. Rasp de citroenschil erboven. Maal flink met de pepermolen. Schep de spinazie erdoor.

4

Vet een ovenschaal (rechthoekig is het makkelijkst, zeg 20×26 cm) in met gesmolten boter. Leg er een vel filodeeg in, laat overhangen bij de randen, kwast in met gesmolten boter. Dan weer een vel, boter, et cetera, tot de helft van het pak deeg op is. Verdeel het spinaziemengsel erover. Vouw het overhangende deeg erover en dek weer op dezelfde manier af met 5 beboterde laagjes filodeeg. Kwast ook de bovenkant in met boter. Bak in ± 30 minuten gaar en goudbruin.

5

Serveer met de tzatziki en kerstomaatjes.

Tip: Kan ook in minivorm. Vouw dan brede repen filodeeg met een ferme lepel spinazievulling erin tot driehoekjes. Die hoeven maar een kwartiertje in de oven.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto