Spaghetti met vongole
Wie heeft er geen feestelijke vakantieherinneringen aan een zonovergoten bordje spaghetti alle vongole op een Italiaans terras? Dat kan ook thuis. Bij gebrek aan vongole ook met oerhollandse kokkels uit de Waddenzee.
Spaghetti met vongole
Ingrediënten
- 1kgvongole
- 400gspaghetti
- 0.5xglas droge witte wijn
- 3xknoflooktenen
- 1xrode peper
- 1xhandje peterselie
- 5xel olijfolie
Bereidingswijze
Zet de schelpen een uurtje in een grote bak met koud water met een flinke hand zout (het water moet zo zout zijn als zeewater), dan kunnen ze eventueel zand kwijt raken.
Breng water met zout aan de kook voor de pasta
Hak de knoflook en rode peper (zonder zaadjes) fijn
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan
Fruit hierin de knoflook en peper een paar minuten
Intussen kan de pasta in het kokende water, reken op 1 minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven
Voeg de schelpjes toe aan de koekenpan en bak 30 seconden
Giet de witte wijn erbij
Leg het deksel op de koekenpan tot de schelpen opengaan (hooguit een paar minuten)
Gooi schelpen die ook na extra tijd nog altijd dicht zitten weg
Giet de pasta af, bewaar wat van het kookvocht
Doe de uitgelekte pasta bij de schelpen en schep alles 1 minuut goed om tot de smaken goed worden opgenomen. Maak eventueel wat smeuïger met een scheutje pastakookwater. Doe de fijngehakte peterselie erbij en serveer direct