Spaanse mosselen
Hoeveel mosselen reken je per persoon? De visboer zegt 1 kilo, maar dat vinden wij thuis best veel. Niet alleen qua pannenlogistiek maar ook om te verstouwen. Al is het grote voordeel van overgebleven mosselen natuurlijk dat je ze morgen kunt opbakken.
Spaanse mosselen
Ingrediënten
- 4kgmosselen
- 1xgrote ui
- 2xrode paprika’s
- 1xknoflooktenen
- 0.5xrode peper
- 400mltomatenblokjes
- 1xvolle theel gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 1xvolle theel komijnpoeder (djinten)
- 1xscheut olijfolie
- 1xzout & peper uit de molen
- 1xstokbrood voor erbij
Bereidingswijze
Tomaten-paprikasaus: Snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui zachtjes. Snij intussen de paprika in kleine blokjes en hak de knoflook en rode peper fijn.
Voeg toe aan de pan en fruit alles zachtjes 15 minuten. Roer paprikapoeder, komijn, zout en peper erdoor. Dan mag het blik tomaten erbij. Laat de boel even aan de kook komen en dan 15 minuten zachtjes sudderen. Dit kan allemaal al van tevoren, u kunt de saus ook later weer opwarmen.
Mosselen: Spoel de mosselen in een gootsteen vol koud water en gooi kapotte exemplaren weg. Ze horen dicht te zijn, maar het kan geen kwaad als ze allemaal ietsje open staan – dat komt door die moderne vacuüm verpakkingen.
Doe ze in een grote pan (of twee), deksel erop, en breng op hoog vuur aan de kook. Wacht 5 minuten, hussel of schep de boel dan goed door elkaar zodat de onderste (open) en bovenste (dichte) schelpen van plek verwisselen. Kook nog hooguit een paar minuten. Als ze allemaal open staan, zijn ze klaar. Er is nu een hoop vocht vrijgekomen, giet dat weg.
Schep de warme (of opgewarmde) tomaten-paprikasaus erdoor.