Scheermesjes met amandelen
Officieel heten ze ‘mesheften’, maar zeg nu zelf, ‘scheermesjes’ klinkt toch een stuk leuker? Een hele schaal vol, om lekker met de handen op te peuzelen.
Scheermesjes met amandelen
Ingrediënten
- 900gscheermessen
- 25gblanke amandelen
- 2xforse knoflooktenen
- 1xhandje platte peterselie
- 50groomboter
- 50mlwitte wijn
- 1xsap van ½ citroen
- 1xpeper uit de molen
- 1xstokbrood voor erbij
Bereidingswijze
Spoel de scheermessen goed schoon onder de kraan en laat een kwartier (of langer) liggen in een gootsteen vol koud water met een flinke snuf zout, dan kan eventueel zand eruit. Rooster intussen de amandelen een paar minuten al omscheppend in een droge koekenpan tot goudbruin. Laat afkoelen en hak in kleine stukjes. Hak alvast de peterselie fijn. Snipper de knoflook. Smelt de boter in een zo groot (en vooral breed) mogelijke braadpan. Fruit de knoflook tot geurig. Voeg de peterselie toe.
Leg de scheermessen erin en giet witte wijn en citroensap erbij. Deksel op de pan, vuur hoog en na 30 seconden even goed alles omscheppen tot de mesheften allemaal open staan. Ja, dat is alles bij elkaar in een minuut, hooguit twee, wel gepiept, tenzij het echt grote jongens zijn. Vooral niet te lang, dan wordt het rubber à la foute inktvisringen.
Schep op een schaal, strooi de amandelen erover en maal met de pepermolen. Meteen serveren met veel stokbrood om in de botersaus te deppen. En ook veel servetten want het wordt een heerlijk informele kliederboel, u bent gewaarschuwd.