terug

Scheermesjes met amandelen

Officieel heten ze ‘mesheften’, maar zeg nu zelf, ‘scheermesjes’ klinkt toch een stuk leuker? Een hele schaal vol, om lekker met de handen op te peuzelen.

20 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)
Zonder vlees

Scheermesjes met amandelen

Scheermesjes met amandelen

Ingrediënten

  • 900g
    scheermessen
  • 25g
    blanke amandelen
  • 2x
    forse knoflooktenen
  • 1x
    handje platte peterselie
  • 50g
    roomboter
  • 50ml
    witte wijn
  • 1x
    sap van ½ citroen
  • 1x
    peper uit de molen
  • 1x
    stokbrood voor erbij

Bereidingswijze

1

Spoel de scheermessen goed schoon onder de kraan en laat een kwartier (of langer) liggen in een gootsteen vol koud water met een flinke snuf zout, dan kan eventueel zand eruit. Rooster intussen de amandelen een paar minuten al omscheppend in een droge koekenpan tot goudbruin. Laat afkoelen en hak in kleine stukjes. Hak alvast de peterselie fijn. Snipper de knoflook. Smelt de boter in een zo groot (en vooral breed) mogelijke braadpan. Fruit de knoflook tot geurig. Voeg de peterselie toe.

2

Leg de scheermessen erin en giet witte wijn en citroensap erbij. Deksel op de pan, vuur hoog en na 30 seconden even goed alles omscheppen tot de mesheften allemaal open staan. Ja, dat is alles bij elkaar in een minuut, hooguit twee, wel gepiept, tenzij het echt grote jongens zijn. Vooral niet te lang, dan wordt het rubber à la foute inktvisringen.

3

Schep op een schaal, strooi de amandelen erover en maal met de pepermolen. Meteen serveren met veel stokbrood om in de botersaus te deppen. En ook veel servetten want het wordt een heerlijk informele kliederboel, u bent gewaarschuwd.

Tip: Bewaar scheermesjes in de koelkast in een vochtige theedoek (ze moeten in leven blijven) en laat vooral dat elastiekje erom om ze bij elkaar te houden. Dit recept is bedoeld als hoofdgerecht. Mede vanwege het gepeuter is het niet handig om er iets anders bij te serveren dan brood. Doe liever vooraf een grote kleurrijke salade met veel (bijvoorbeeld geroosterde) groente.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto