terug

Rundvlees-sukiyaki

Sukiyaki is een Japans eenpansgerecht, hotpot. Het bestaat uit dun gesneden rundvlees, noedels, tofu, Chinese kool, enoki en evt. andere ingrediënten. Sukiyaki wordt vooral op koudere dagen van het jaar gegeten en met name op feesten rond het Japans nieuwjaar. Sukiyaki wordt meestal direct op tafel bereid. De ingrediënten van sukiyaki worden langzaam gesmoord in een ondiepe ijzeren pot met een mengsel van sake, sojasaus, suiker & mirin.

35 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)
Gezond
Lactosevrij

Rundvlees-sukiyaki

Rundvlees-sukiyaki

Ingrediënten

  • 150g
    kastanjechampignon
  • 100g
    shiitake
  • 100g
    enoki
  • 200g
    tofu
  • 1x
    paksoi
  • 6x
    bospenen
  • 270g
    noedels
  • 1x
    el zonnebloemolie
  • 250g
    ribeye
  • x
    zout
  • x
    versgemalen peper
  • 1x
    sojasaus naar smaak
  • 2x
    tl geroosterdesesamzaadjes
  • 1500ml
    rundvleesbouillon
  • 20g
    dashi
  • 2x
    el rijstazijn
  • 4x
    el sojasaus
  • 2x
    el sake

Bereidingswijze

1

Maak eerst de bouillon. Doe de rundvleesbouillon, het dashipoeder, de rijstwijnazijn, sojasaus en sake in een grote pan waar ook alle andere ingrediënten in passen. Roer alles door elkaar, breng langzaam aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.

2

Maak ondertussen voor de sukiyaki de paddenstoelen schoon; snijd grote champignons in stukken (kleintjes kun je in hun geheel gebruiken) en de shiitakes in plakjes. Knijp de tofu uit en snijd hem in blokjes van 1,5 x 1,5 centimeter. Snijd de paksoi in stukken van ongeveer 4 centimeter. Maak de bospenen schoon en snijd ze in plakjes van ongeveer 1⁄2 centimeter.

3

Kook de Udon Noedels 5 minuten korter dan volgens de instructies op de verpakking.

4

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bestrooi de ribeye met zout en peper en bak het vlees 2 minuten aan beide kanten goudbruin (voor medium-rare). Haal het vlees uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat 15 minuten rusten.

5

Leg alle ingrediënten, behalve de ribeye, in de bouillon; alle shiitakes bij elkaar, de plakjes wortel, de noedels, et cetera. Breng dan de bouillon opnieuw aan de kook en kook hem 5 minuten. Snijd de ribeye in plakjes en leg ook die in de bouillon.

6

Zet de pan op tafel – eventueel op een warmhoudplaatje – zodat iedereen er zelf uit kan pakken wat hij of zij lekker vindt. Geef de extra sojasaus en de sesamzaadjes er apart bij.

Tip:
Recept van:
Toko Ibuku

Boodschappen

De Lokalist

Nieuw? Lees dit eerst
Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto