terug

Romige maissoep

Fijn comfortfood. Wel rijk en vol, dus in kleine porties serveren.

15 min. bereidingstijd
15 min. stooftijd
4 personen (aanpasbaar)
Vegetarisch

Romige maissoep

Romige maissoep

Ingrediënten

  • 285g
    mais
  • 1x
    grote ui
  • 500ml
    groentebouillon
  • 50ml
    slagroom
  • 20g
    parmezaan (versgeraspt)
  • 2x
    lente-uitjes
  • 1x
    sap van ½ limoen
  • 2x
    eetl roomboter
  • 1x
    snuf cayennepeper
  • 1x
    zout & peper uit de molen

Bereidingswijze

1

Snipper de ui. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui zachtjes 2 minuten. Laat de mais uitlekken en voeg toe. Laat op vrij rustig vuur 10 minuten onder af en toe omscheppen goudbruin bakken.

2

Schep 2 lepels mais uit de pan en hou apart voor de garnering. Voeg nu de (liefst hete) bouillon toe aan de pan, plus zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook en laat onder een deksel op laag vuur een kwartiertje sudderen.

3

Doe in de blender met room, parmezaan en limoensap en pureer grondig (!) glad (zie ook tip hieronder). Proef op zout en peper, misschien nog een extra kneepje limoen of wat extra pit als tegenwicht voor het zoet? Verdeel over 4 kommetjes en garneer met de achtergehouden mais en ringetjes lente-ui.

Tip: Let op, je moet echt lang en grondig blenderen, anders blijf je flubbeltjes proeven. Met alleen even een staafmixer door de pan zwabberen kom je er niet. Wie geen superkrachtige blender heeft: een ouderwetse roerzeef (passe-vite, van plastic of roestvrijstaal) werkt ook heel goed. Parmezaankorst is geen plastic, maar gewoon kaas. Bewaar overgebleven korsten in de vriezer en laat er een of twee meetrekken in de bouillon (of in wat voor soep dan ook) voor extra veel smaak.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto