terug

Ribollita

Een hartverwarmende Toscaanse wintersoep van bonen, cavolo nero (palmkool) en oud brood waar je lepel rechtop in blijft staan. Opgewarmd de dag erna alleen maar lekkerder, vandaar dat ‘opnieuw koken’ uit de naam.

15 min. bereidingstijd
50 min. stooftijd
4 personen (aanpasbaar)
Vegetarisch

Ribollita

Ribollita

Ingrediënten

  • 200g
    cavolo nero (of boerenkool)
  • 400g
    gepelde tomaten
  • 400g
    bonen (borlotti of cannellini)
  • 0.5x
    ciabatta-afbakbrood
  • 100g
    wortel
  • 2x
    stengels bleekselderij
  • 1x
    grote ui
  • 1x
    handje platte peterselie
  • 2x
    takjes salie
  • 1x
    olijfolie
  • 1x
    parmezaanse kaas
  • 1x
    zout & peper uit de molen

Bereidingswijze

1

Snipper de ui en fruit in een ferme scheut olijfolie in een grote braadpan. Snij de wortel en bleekselderij in kleine stukjes en voeg toe. Bak rustig minstens 20 minuten, dit is de smaakbasis van de soep. Snij intussen de kool in reepjes en hak de peterselie grof. Pureer de helft van de bonen (ook het vocht!) met alle tomaten en de salieblaadjes. Giet in de pan plus de rest van de bonen (met vocht), nog een extra blikje water, zout en peper.

2

Voeg de kool toe en duw onder. Voeg indien nodig wat extra water toe. Breng aan de kook en laat dan onder een deksel een half uur sudderen. Snij het (ongebakken) brood in flinke dobbelstenen, voeg toe en laat nog even 10 minuten staan. Het moet een dik, bonkig geheel zijn. Serveer met geraspte parmezaan erover en vooral een sliert olijfolie.

3

De volgende dag nog lekkerder, helemaal als je hem gratineert. Verdeel de koude soep over ingevette eenpersoons-ovenschaaltjes, bestrooi met wat geraspte parmezaan en zet 20 minuten in een hete oven (200 °C) tot er een lekker korstje op komt. Serveer met een scheutje olijfolie erover.

Tip: Minder zompige soep? Omhussel dan de blokjes brood met olijfolie en bak ze in ± 10 minuten in een hete oven tot krokante croutons. Het kan ook met gedroogde bonen. Hou dan 125 gram aan, laat ze eerst een nacht weken, kook in een uur gaar, dat mag in datzelfde weekwater, als u heeft met 2 laurierblaadjes erbij. Gebruik ook een scheut van het bonenkookvocht voor in de soep (de exacte hoeveelheid hangt een beetje af van hoe stevig/vloeibaar u de soep wilt).
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto