terug

Perencake met blauwe bessen

Cake gebakken volgens het oersimpele basisrecept, maar dan aangekleed met blokjes peer, blauwe bessen en amandelschaafsel. In een handomdraai gemaakt.

15 min. bereidingstijd
50 min. oventijd
8 personen (aanpasbaar)

Perencake met blauwe bessen

Perencake met blauwe bessen

Ingrediënten

  • 2x
    grote handperen (niet al te rijp)
  • 125g
    blauwe bessen
  • 150g
    zelfrijzend bakmeel
  • 150g
    roomboter (kamertemperatuur)
  • 150g
    suiker
  • 3x
    grote eieren (kamertemperatuur)
  • 1x
    citroen
  • 2x
    eetl geschaafde amandelen
  • 1x
    snufje zout
  • 1x
    wat extra boter en meel voor de vorm evt. poedersuiker

Bereidingswijze

1

Oven voorverwarmen op 175 °C. Beboter een ronde springvorm (Ø 22 cm) en bepoeder met wat meel. Mix de zachte boter met de suiker een minuut of 5 ultraluchtig. Voeg een voor een de eieren toe en klop tot een geheel. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Zeef het meel met een snufje zout boven de kom en mix alles nog even door elkaar. Doe in de springvorm en strijk glad.

2

Snij de peren in kleine blokjes. Meng door de bosbessen. Strooi samen over het cakebeslag, het is een flinke berg. Daaroverheen gaan de geschaafde amandelen.

3

Zet iets onder het midden in de oven op het rooster. Laat rijzen en gaar worden in ± 40-50 minuten. Elke oven is anders en er komt natuurlijk ook vocht uit het fruit, dus check met een satéprikker: komt die er in het midden nog nat uit, dan moet de cake nog iets langer. Maar wees alert, cake is snel te droog.

4

Stort de cake na 10 minuten afkoelen op een taartrooster en verwijder de vorm. Dek af met een schone theedoek (tegen het uitdrogen) en laat helemaal verder afkoelen. Alhoewel, hij is zowel warm als koud lekker.

5

Garneer eventueel voor het serveren met wat poedersuiker.

Tip: Geen zelfrijzend bakmeel? Bloem met een lepeltje bakpoeder kan natuurlijk ook.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto