Perencake met blauwe bessen
Cake gebakken volgens het oersimpele basisrecept, maar dan aangekleed met blokjes peer, blauwe bessen en amandelschaafsel. In een handomdraai gemaakt.
Perencake met blauwe bessen
Ingrediënten
- 2xgrote handperen (niet al te rijp)
- 125gblauwe bessen
- 150gzelfrijzend bakmeel
- 150groomboter (kamertemperatuur)
- 150gsuiker
- 3xgrote eieren (kamertemperatuur)
- 1xcitroen
- 2xeetl geschaafde amandelen
- 1xsnufje zout
- 1xwat extra boter en meel voor de vorm evt. poedersuiker
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 175 °C. Beboter een ronde springvorm (Ø 22 cm) en bepoeder met wat meel. Mix de zachte boter met de suiker een minuut of 5 ultraluchtig. Voeg een voor een de eieren toe en klop tot een geheel. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Zeef het meel met een snufje zout boven de kom en mix alles nog even door elkaar. Doe in de springvorm en strijk glad.
Snij de peren in kleine blokjes. Meng door de bosbessen. Strooi samen over het cakebeslag, het is een flinke berg. Daaroverheen gaan de geschaafde amandelen.
Zet iets onder het midden in de oven op het rooster. Laat rijzen en gaar worden in ± 40-50 minuten. Elke oven is anders en er komt natuurlijk ook vocht uit het fruit, dus check met een satéprikker: komt die er in het midden nog nat uit, dan moet de cake nog iets langer. Maar wees alert, cake is snel te droog.
Stort de cake na 10 minuten afkoelen op een taartrooster en verwijder de vorm. Dek af met een schone theedoek (tegen het uitdrogen) en laat helemaal verder afkoelen. Alhoewel, hij is zowel warm als koud lekker.
Garneer eventueel voor het serveren met wat poedersuiker.