Altijd vers, zonder abonnement
Voor 16:00 besteld = morgen in huis (ma-za)
Bestellen al vanaf €35 totaal
terug

Omgekeerde appelcake

Maak mijn makkelijke appelcake recept: omgekeerde appelcake. Zoals een tarte tatin maar dan met cake. Extra lekker door de hazelnoten en gember. Serveer deze cake het liefst warm, met een dot crème fraîche. Gebruik voor dit cake recept met fris zure appels geen springvorm maar een ovenschaal, anders lekt de karamel eruit.

30 min. bereidingstijd
40 min. oventijd
8 personen (aanpasbaar)
Vegetarisch

Omgekeerde appelcake

Omgekeerde appelcake

Ingrediënten

  • 750g
    friszure appels
  • 125g
    blanke hazelnoten
  • 4x
    eieren
  • 200g
    wester rietsuiker
  • 75g
    tarwebloem
  • 125g
    gesmolten boter
  • 2x
    theel bakpoeder
  • 3x
    cm gemberwortel
  • 1x
    theel gemalen kardemon
  • 1x
    snufje zout

Bereidingswijze

1

Oven voorverwarmen op 180 °C

2

Rooster de hazelnoten tot lichtgekleurd in de opwarmende oven, de tijd kan nogal variëren (10-20 min). Laat afkoelen. Hak 30 g grof, maal de rest fijn in de keukenmachine of in het bakje dat hoort bij de staafmixer

3

Cakebeslag: Mix de eieren met 100 g suiker tot licht en luchtig. Zeef de bloem en bakpoeder erboven, voeg fijngemalen hazelnoten, kardemom en een snufje zout toe. Mix kort. Mix ten slotte de gesmolten boter erdoor

4

Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snij in kleine stukjes. Rasp de gember erboven en schep erdoor

5

Karamel: Strooi de resterende 100 g suiker in een gelijkmatige laag in een wijde pan (Ø 24 cm) met dikke bodem die ook in de oven kan. Laat op vrij zacht vuur smelten en licht kleuren, zonder roeren (± 5-6 min)

6

Haal van het vuur en verdeel de appelstukjes er gelijkmatig over. Bestrooi met grofgehakte hazelnoten. Giet het cakebeslag erover tot alle appel bedekt is

7

Bak onderin de oven in ± 40 minuten gaar, check of een satéprikker er droog uit komt

8

Serveren: Laat 5 minuten staan, snij de randen los en stort de cake op een groot bord. Serveer liefst warm, met een dot crème fraîche

Tip: Geen pan die in de oven kan? Verwarm een grote ronde ovenschaal alvast voor in de oven, maak de karamel in een koekenpan en giet dan over in de warme schaal. Dat voorverwarmen is belangrijk, zoniet, dan krijgt u bij het overgieten ineens één klont karamel. Neem geen springvorm, die gaat lekken.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Lokalist foto