terug

Misogroenten met sushirijst en ingelegde gember

Miso is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een mengsel op basis van rijst, gerst of sojabonen die ze laten fermenteren met de Koji-kin schimmel. De Japanners hebben naast zoet, zout, zuur, bitter nog een vijfde smaak die ze onder meer gebruiken om miso te beschrijven: umami. Het betekent zoiets als een hartige en ‘diepe’ smaak, met zoute ondertonen. Deze smaak gaat heerlijk bij de vele groenten van dit gerecht. Vergeet de ingelegde gember niet!

40 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)
Gezond
Vegetarisch
Veganistisch

Misogroenten met sushirijst en ingelegde gember

Ingrediënten

  • 300g
    sushirijst
  • 200g
    sperziebonen
  • 250g
    bimi of broccoli
  • 1x
    paksoi
  • 1x
    teentje(s) knoflook
  • 1x
    cm gember wortel
  • 2x
    el zonnebloemolie
  • 150g
    aspergetips
  • 0.5x
    nori bladen
  • 15g
    roze gember ingelegd
  • 2x
    tl geroosterdesesamzaadjes
  • x
    zout
  • 2x
    el hikari miso
  • 1x
    el sojasaus
  • 3x
    el sesamolie
  • 3x
    el rijstazijn

Bereidingswijze

1

Kook de sushirijst volgens de instructies op de verpakking. Laat hem volledig afkoelen.

2

Meng voor de misosaus de witte miso met de sojasaus, sesamolie en rijstwijnazijn. Klop goed los zodat er een gladde saus ontstaat.

3

Maak de sperziebonen en bimi of broccoli schoon en kook ze 4 minuten in een pan water.

4

Snijd de paksoi in stukken van 2-3 centimeter. Pel de knoflook, schil de gember en snijd beide in dunne plakjes. Verhit de zonnebloemolie in een wokpan, voeg de knoflook en gember toe en bak ze 1-2 minuten. Doe dan de paksoi erbij en laat hem al omscheppend in een paar minuten slinken.

5

Voeg de sperziebonen, bimi of broccoli en aspergetips toe. Verdeel het misomengsel over de groenten, schep om tot alle groenten ermee bedekt zijn en roerbak 2-3 minuten, tot de groenten gaar zijn.

6

Serveer de misogroenten samen met de sushirijst. Snijd het norivel in fijne reepjes en strooi over de groenten. Bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes en breng eventueel op smaak met wat zout. Geef de ingelegde gember erbij.

Tip: Ben jij vaak aan het pielen om het schilletje van de knoflook eraf te krijgen? Leg je teentje knoflook op een snijplank, leg er overdwars een groot en breed mes op en sla met je vuist op het mes. Et voilà, de teen komt gemakkelijk los uit zijn schilletje.
Recept van:

Toko Ibuku

Lees meer

;

Boodschappen

Algemeen

Algemene voorwaarden

De Lokalist

Nieuw? Lees dit eerst

Met steun van: