terug

Marokkaanse dorade uit de oven

Een mooi gezicht, zo’n hele vis uit de oven. Deze wordt lekker gemarineerd in een pittige Marokkaanse saus. Laat de dorade schoonmaken door de visboer, dat wil zeggen ontschubben en ingewanden verwijderen, maar kop en staart moeten er natuurlijk aanblijven. Lekker met een couscoussalade.

10 min. bereidingstijd
35 min. oventijd
4 personen (aanpasbaar)
Zonder vlees
Gezond

Marokkaanse dorade uit de oven

Marokkaanse dorade uit de oven

Ingrediënten

  • 1x
    Hele dorade
  • 1x
    citroen
  • 5x
    eetl olijfolie
  • 2x
    theel harissa (of sambal)
  • 1x
    eetl tomatenpuree
  • 1x
    knoflookteen
  • 1x
    eetl gehakte verse koriander
  • 1x
    eetl gehakte platte peterselie
  • 1x
    volle theel ras-el-hanout
  • 1x
    zout & peper uit de molen

Bereidingswijze

1

Spoel de vissen goed schoon onder de kraan, vooral de binnenkant. Dep droog met keukenpapier. Kerf het vel aan beide kanten 4 keer schuin in met een scherp mes. Haal de knoflook door de knijper boven een kom. Doe olie, harissa (of sambal) en tomatenpuree erbij, klop goed los met een garde. Voeg nu alle kruiden en specerijen toe en meng door elkaar tot een nat geheel. Wrijf dit van alle kanten in de vis, goed in de kerven, en laat in de koelkast afgedekt minstens 2 uur marineren.

2

Oven voorverwarmen op 180 °C. Leg de vissen in een ingevette braadslee en dek de schaal goed af met aluminiumfolie. Bak 30 minuten in de oven, verwijder dan de folie en geef de vis nog ± 5 minuten, afhankelijk van de dikte. Prik er even in met een scherp mesje om te zien of hij wit en gaar is. Serveer met partjes citroen.

Tip: Een alternatief voor dorade is zeebaars. Geen braadslee? Neem een grote dubbelgevouwen vel alufolie als onderkant. Of zo’n wegwerp-aluminiumschaal. Lekker met een couscoussalade.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto