Luikse gehaktballen
Overal in Luik kun je ‘boulets liégeois’ eten, de beroemde sappige gehaktballen die steevast geserveerd worden in een glorieuze saus: bruin, dik en een tikje zoet dankzij de appelstroop. Ook thuis een traktatie. Lekker met friet, (zelfgemaakte) mayonaise en een simpele groene salade.
Luikse gehaktballen
Ingrediënten
- 500ghalf-om-halfgehakt
- 1xwit casino
- 1xscheutje melk
- 1xhandje peterselie
- 3xuien
- 1xeieren
- 1xnootmuskaat gemalen
- 1xpaar el paneermeel
- 300mlrunderbouillon
- 2xflinke el appel/perenstroop
- 1xpaar takjes tijm
- 1xlaurierblaadje
- 2xkruidnagel heel
- 1xel tomatenpuree
- 1xel rodewijnazijn
- 1xflinke el bloem
- 1xsnuf chilivlokken (uit zo’n molentje)
- 1xscheutje olijfolie
Bereidingswijze
Ballen: Laat het brood even weken in melk
de ui heel fijn, hak de peterselie fijn. Doe samen met alle overige ingrediënten bij het gehakt en Snipper kneed grondig door elkaar. Te nat? Wat paneermeel erbij
Rol er ballen van, niet te groot, maar zeker niet te klein, zeg 80 gram per stuk. Je zou er dan 8 ballen uit moeten kunnen halen, 2 per persoon
Saus: Snipper alvast de ui grof en ris de tijm van de takjes
Verhit een scheut olie in een braadpan/hapjespan en bak de ballen al rollend op hoog vuur aan alle kanten bruin in een minuutje of 3
Haal uit de pan en leg op een bord
Zet het vuur laag, giet indien nodig wat extra olie in dezelfde pan en fruit de ui en tijm zachtjes minstens 5 minuten
Roer eerst de tomatenpuree, dan de bloem erdoor
Doe de hete bouillon en de appelstroop erbij
Breng al roerend aan de kook zodat de appelstroop oplost. Voeg dan laurier, kruidnagel, zout en peper toe
Niet Luiks, maar wel een fijne tegenhanger van al dat zoet is om er ook even lekker wat chilivlokken boven te malen
Dompel de ballen erin en laat met deksel op de pan op een laag pitje zachtjes 30 minuten sudderen