terug

Luikse gehaktballen

Overal in Luik kun je ‘boulets liégeois’ eten, de beroemde sappige gehaktballen die steevast geserveerd worden in een glorieuze saus: bruin, dik en een tikje zoet dankzij de appelstroop. Ook thuis een traktatie. Lekker met friet, (zelfgemaakte) mayonaise en een simpele groene salade.

20 min. bereidingstijd
30 min. oventijd
4 personen (aanpasbaar)

Luikse gehaktballen

Luikse gehaktballen

Ingrediënten

  • 500g
    half-om-halfgehakt
  • 1x
    wit casino
  • 1x
    scheutje melk
  • 1x
    handje peterselie
  • 3x
    uien
  • 1x
    eieren
  • 1x
    nootmuskaat gemalen
  • 1x
    paar el paneermeel
  • 300ml
    runderbouillon
  • 2x
    flinke el appel/perenstroop
  • 1x
    paar takjes tijm
  • 1x
    laurierblaadje
  • 2x
    kruidnagel heel
  • 1x
    el tomatenpuree
  • 1x
    el rodewijnazijn
  • 1x
    flinke el bloem
  • 1x
    snuf chilivlokken (uit zo’n molentje)
  • 1x
    scheutje olijfolie

Bereidingswijze

1

Ballen: Laat het brood even weken in melk

2

de ui heel fijn, hak de peterselie fijn. Doe samen met alle overige ingrediënten bij het gehakt en Snipper kneed grondig door elkaar. Te nat? Wat paneermeel erbij

3

Rol er ballen van, niet te groot, maar zeker niet te klein, zeg 80 gram per stuk. Je zou er dan 8 ballen uit moeten kunnen halen, 2 per persoon

4

Saus: Snipper alvast de ui grof en ris de tijm van de takjes

5

Verhit een scheut olie in een braadpan/hapjespan en bak de ballen al rollend op hoog vuur aan alle kanten bruin in een minuutje of 3

6

Haal uit de pan en leg op een bord

7

Zet het vuur laag, giet indien nodig wat extra olie in dezelfde pan en fruit de ui en tijm zachtjes minstens 5 minuten

8

Roer eerst de tomatenpuree, dan de bloem erdoor

9

Doe de hete bouillon en de appelstroop erbij

10

Breng al roerend aan de kook zodat de appelstroop oplost. Voeg dan laurier, kruidnagel, zout en peper toe

11

Niet Luiks, maar wel een fijne tegenhanger van al dat zoet is om er ook even lekker wat chilivlokken boven te malen

12

Dompel de ballen erin en laat met deksel op de pan op een laag pitje zachtjes 30 minuten sudderen

Tip: Lekker met (zelfgebakken) friet, (zelfgemaakte) mayonaise en een simpele groene salade (maar wel met lekkere vinaigrette).
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Nieuw? Lees dit eerst
Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto