terug

Larbsalade met verse kruiden

Een “Larbsalade” klinkt voor ons Nederlanders misschien gek in de oren. Het is een vleessalade die wordt beschouwd als het “onofficiële” nationale gerecht van Laos. Maar het wordt ook gegeten in Thailand en Vietnam. Voor extra smaak kun je wat gehakte kaffirlimoenblaadjes toevoegen aan het gehaktmengsel. Deze glanzende blaadjes geven een heerlijk frisse en aromatische smaak.

20 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)
Gezond
Lactosevrij
Glutenvrij

Larbsalade met verse kruiden

Ingrediënten

  • 300g
    gemengd gehakt
  • 4x
    bospenen
  • 100g
    jonge bladspinazie
  • 2x
    takjes munt
  • 2x
    takje(s) koriander
  • 1x
    takjes thaise basilicum
  • 2x
    kropjes romaine-sla
  • 50g
    sjalotjes (2 stuks)
  • 1x
    rode peper
  • 4x
    el sojasaus
  • 0.5x
    el vissaus
  • 3x
    el bruine basterdsuiker
  • 1x
    rode peper
  • 1.5x
    cm gember wortel
  • 0.5x
    limoen
  • x
    zout (optioneel)
  • x
    versgemalen peper(optioneel)
  • 1x
    handje limoenblad

Bereidingswijze

1

Begin met het maken van de woksaus (als je hem lekker vindt, kun je wat meer maken om erbij te serveren): meng de Lee Kum Kee Premium Lichte Sojasaus, vissaus en basterdsuiker in een kommetje. Verwijder eventueel de zaadjes en zaadlijsten uit de chilipeper, schil de gember en hak beide zo fijn mogelijk. Roer ze door het sojamengsel, gevolgd door het limoensap. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.

2

Verhit een droge koeken of wokpan en bak het gehakt al omscheppend in 4-5 minuten goudbruin. Schenk de woksaus erbij en schep 2-3 minuten om, zodat de suiker kan karamelliseren. Laat het gehakt in een schaal afkoelen.

3

Maak de bospenen schoon en snijd ze met een mandoline of scherp mes julienne. Hak de spinazie, munt, koriander en basilicum grof. Schep de wortel, spinazie en verse kruiden door het gehakt.

4

Haal de blaadjes van de kropjes romaine los, was ze en laat ze goed uitlekken. Pel de sjalotjes, halveer ze en snijd in dunne halve ringen. Snijd de chilipeper in dunne ringetjes. Verdeel de salade in de schaal over vier borden, bestrooi met de sjalot en chilipeper en serveer met de uitgelekte slablaadjes en eventueel wat extra woksaus.

Tip: Voor extra smaak kun je wat gehakte kaffirlimoenblaadjes toevoegen aan het gehaktmengsel. Deze glanzende blaadjes geven een heerlijk frisse en aromatische smaak. Niet te verwarren met ‘gewone’ limoenblaadjes, die je niet kunt eten.
Recept van:

Toko Ibuku

Lees meer

;

Boodschappen

Algemeen

Algemene voorwaarden

De Lokalist

Nieuw? Lees dit eerst

Met steun van: