Kroatisch visstoofpotje
Een heerlijk stoofpotje van vis dat in Kroatië ‘Dalmatinski brodet’ heet. Daar doen ze het met hele vissen, maar het kan ook uitstekend met verschillende soorten filets en vooral ook wat schelpdieren (zoals bijvoorbeeld zeebaars, mul, schol, inktvis, tonijn, sint-jakobsschelpen, grote garnalen, scampi/langoustines, gekookte mosselen). Lekker met rijst of brood of polenta.
Kroatisch visstoofpotje
Ingrediënten
- 100gtonijn
- 200gzeebaars
- 200gscholfilet
- 200ggarnalen
- 100ggekookte mosselen
- 400gtomatenblokjes
- 250xgroot glas droge witte wijn
- 200mlvisbouillon
- 1xstuk(s) ui
- 2xtenen knoflook
- 1xtakken verse rozemarijn
- 3xvolle eetl kappertjes
- 3xeetl bloem
- 0.5xcitroen
- 1xhandje peterselie
- 1xscheut olijfolie
- 1xzout & peper uit de molen
Bereidingswijze
Snij de vis in flinke dobbelstenen, help het overige spul uit eventuele jasjes. Bestrooi alles met zout en peper en haal dan door de bloem. Verhit een hapjespan tot loeiheet, verhit er dan een ferme scheut olie in en bak alle vis in porties kort aan tot ze een tikje bruin worden. Haal uit de pan.
Snipper de ui en knoflook, hak de rozemarijn fijn. Fruit samen zachtjes glazig in dezelfde pan. Blus af met wijn. Voeg bouillon en tomaten toe. Laat 10 minuten zonder deksel op hoog vuur pruttelen en inkoken
Rasp de schil van de citroen erboven fijn, voeg vervolgens ook een ferme kneep sap toe. Doe de vis er weer in, plus de kappertjes en de helft van de gehakte peterselie
Laat 10 minuten onder een deksel zachtjes stoven en warm worden. Proef op zout en peper. Garneer met de rest van de peterselie