terug

Koude komkommersoep met Hollandse garnalen

Gazpacho is het bekendst in de rode versie, met tomaat en komkommer, maar hij kan ook in het groen. Een soep die echt ijs- en ijskoud hoort te zijn, ideaal voor snikhete zomerdagen. Heel verfijnd met een handje Hollandse garnalen.

10 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)
Gezond
Zonder vlees

Koude komkommersoep met Hollandse garnalen

Koude komkommersoep met Hollandse garnalen

Ingrediënten

  • 100g
    Hollandse grijze garnalen (gepeld)
  • 2x
    komkommers
  • 200g
    spinazie
  • 1x
    rijpe avocado
  • 200ml
    karnemelk
  • 1x
    knoflookteen
  • 1x
    sjalot
  • 1x
    handje verse dille
  • 3x
    eetl olijfolie
  • 2x
    eetl sherryazijn (of wittewijnazijn of appelazijn)
  • 1x
    zout & peper uit de molen

Bereidingswijze

1

De garnalen zijn de finishing touch, die houdt u voorlopig even apart, net als één takje dille voor de garnering. Alle overige ingrediënten kunnen in de blender. Snij grote dingen wel eerst even in stukken, dat is een stuk behapbaarder voor het apparaat. De schil moet uiteraard van de avocado, knoflook en sjalot af, maar die van de komkommer mag, nee moet zelfs, eraan blijven. Pureer de boel glad en schuimig, zo lang als nodig is.

2

Laat in de koelkast een paar uur of de hele nacht echt lekker ijs- en ijskoud worden. Belangrijk is om daarna goed te proeven, want kou vlakt alle smaken af. Te flauw? Misschien moet er nog zout of peper bij, maar ga niet meteen rücksichtlos met de zoutbus in de weer, vooral een drupje zuur doet vaak wonderen om de smaak op te halen, dus azijn of een kneepje citroen- of limoensap. Te dik? Een extra scheutje ijskoud water of karnemelk erdoor.

3

Serveren: giet in kopjes of kommetjes en garneer met de garnalen en de achtergehouden dille. Een sliertje van uw lekkerste olijfolie erover mag ook altijd.

Tip: Heeft u geen blender? Met een staafmixer lukt het ook best redelijk, desnoods in porties. Al wordt het nooit zo mooi glad en fluwelig en luchtig als met een krachtige blender. Of denk eens aan zo’n ouderwetse roerzeef (passe-vite), die geeft ook een heel mooi resultaat. Verkrijgbaar in elke huishoud- en kookwinkel.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto