Koude komkommersoep met Hollandse garnalen
Gazpacho is het bekendst in de rode versie, met tomaat en komkommer, maar hij kan ook in het groen. Een soep die echt ijs- en ijskoud hoort te zijn, ideaal voor snikhete zomerdagen. Heel verfijnd met een handje Hollandse garnalen.
Koude komkommersoep met Hollandse garnalen
Ingrediënten
- 100gHollandse grijze garnalen (gepeld)
- 2xkomkommers
- 200gspinazie
- 1xrijpe avocado
- 200mlkarnemelk
- 1xknoflookteen
- 1xsjalot
- 1xhandje verse dille
- 3xeetl olijfolie
- 2xeetl sherryazijn (of wittewijnazijn of appelazijn)
- 1xzout & peper uit de molen
Bereidingswijze
De garnalen zijn de finishing touch, die houdt u voorlopig even apart, net als één takje dille voor de garnering. Alle overige ingrediënten kunnen in de blender. Snij grote dingen wel eerst even in stukken, dat is een stuk behapbaarder voor het apparaat. De schil moet uiteraard van de avocado, knoflook en sjalot af, maar die van de komkommer mag, nee moet zelfs, eraan blijven. Pureer de boel glad en schuimig, zo lang als nodig is.
Laat in de koelkast een paar uur of de hele nacht echt lekker ijs- en ijskoud worden. Belangrijk is om daarna goed te proeven, want kou vlakt alle smaken af. Te flauw? Misschien moet er nog zout of peper bij, maar ga niet meteen rücksichtlos met de zoutbus in de weer, vooral een drupje zuur doet vaak wonderen om de smaak op te halen, dus azijn of een kneepje citroen- of limoensap. Te dik? Een extra scheutje ijskoud water of karnemelk erdoor.
Serveren: giet in kopjes of kommetjes en garneer met de garnalen en de achtergehouden dille. Een sliertje van uw lekkerste olijfolie erover mag ook altijd.