Altijd vers, zonder abonnement
Voor 16:00 besteld = morgen in huis (ma-za)
Bestellen al vanaf €35 totaal
terug

Hele kip uit de oven

Er zijn miljoenen manieren om kip te bereiden, maar dit is de allermakkelijkste, uit de oven. Kan niet mislukken, ook niet bij mensen met twee linkerhanden.

5 min. bereidingstijd
60 min. oventijd
4 personen (aanpasbaar)

Hele kip uit de oven

Hele kip uit de oven

Ingrediënten

  • 1x
    scharrelkip
  • 1x
    scheutje olijfolie
  • 0.5x
    citroen
  • 1x
    zout & peper uit de molen
  • 1x
    paar takjes tijm
  • 1x
    paar takjes rozemarijn

Bereidingswijze

1

Verwarm de oven voor op 220 °C

2

Haal de kip op tijd uit de koelkast, zeg een uurtje, zodat hij niet ijskoud de oven ingaat

3

Haal het bijelkaarhoudelastiekje eraf. Dep indien nodig droog met keukenpapier

4

Bestrooi de binnenholte met zout en peper en vervolgens ook de buitenkant

5

Snij de citroen in stukken en stop erin, samen met de takjes kruiden

6

Kerf met een scherp mes een kruis in beide poten. Borstvlees is namelijk eerder gaar (lees: droog) dan poten. Maar als je die poten inkerft, gaan ze qua tijd gelijk op, vandaar

7

Bind de poten naar boven samen vast met een rolladetouwtje zodat de kip mooi in vorm blijft

8

Leg hem in een licht ingevette metalen braadslee. Wrijf de buitenkant in met wat olijfolie

9

Zet 1 uur in de oven, iets onder het midden

10

Check met een scherp mes in een van de poten: kleurloos sap betekent gaar, roze sap betekent nog even 5-10 minuten langer in de oven. Haal uit de oven, laat liefst nog even 5-10 minuten rusten in folie en snij dan aan

Tip: Ook lekker: snij (zoete) aardappels in stukken en leg die rondom de kip, besprenkeld met wat olijfolie, zout en peper. Die garen in dezelfde tijd. Zorg wel dat het allemaal niet te krap is in de braadslee, neem anders liever de bakplaat zelf.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Algemene voorwaarden
Lokalist foto