Hele kip uit de oven
Er zijn miljoenen manieren om kip te bereiden, maar dit is de allermakkelijkste, uit de oven. Kan niet mislukken, ook niet bij mensen met twee linkerhanden.
Hele kip uit de oven
Ingrediënten
- 1xscharrelkip
- 1xscheutje olijfolie
- 0.5xcitroen
- 1xzout & peper uit de molen
- 1xpaar takjes tijm
- 1xpaar takjes rozemarijn
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 °C
Haal de kip op tijd uit de koelkast, zeg een uurtje, zodat hij niet ijskoud de oven ingaat
Haal het bijelkaarhoudelastiekje eraf. Dep indien nodig droog met keukenpapier
Bestrooi de binnenholte met zout en peper en vervolgens ook de buitenkant
Snij de citroen in stukken en stop erin, samen met de takjes kruiden
Kerf met een scherp mes een kruis in beide poten. Borstvlees is namelijk eerder gaar (lees: droog) dan poten. Maar als je die poten inkerft, gaan ze qua tijd gelijk op, vandaar
Bind de poten naar boven samen vast met een rolladetouwtje zodat de kip mooi in vorm blijft
Leg hem in een licht ingevette metalen braadslee. Wrijf de buitenkant in met wat olijfolie
Zet 1 uur in de oven, iets onder het midden
Check met een scherp mes in een van de poten: kleurloos sap betekent gaar, roze sap betekent nog even 5-10 minuten langer in de oven. Haal uit de oven, laat liefst nog even 5-10 minuten rusten in folie en snij dan aan