Gevulde paprika’s met lamsgehakt en rijst
Dit is een heerlijk stoofrecept uit Slovenië: gevulde groene paprika’s met lamsgehakt en rijst. De Sloveen eet dit met gekookte aardappels of (nog meer) rijst, wie dat wat veel van het goede vindt: sperziebonen op z’n Frans gaan er uitstekend bij, kort gekookt en daarna gestoofd met een gefruit sjalotje, knoflook en tijm.
Gevulde paprika’s met lamsgehakt en rijst
Ingrediënten
- 4xgroene paprika’s
- 400glamsgehakt
- 150grijst
- 2xuien
- 1xknoflookteen
- 1xeetl (gerookt) paprikapoeder
- 1xflinke hand verse peterselie
- 1xei
- 1xsperziebonen
- 400gtomatenblokjes
- 1xklein blikje tomatenpuree
- 1xui
- 1xknoflookteen
- 1xeetl gedroogde oregano
- 1xtheel suiker
- 1xzout & peper uit de molen
- 1xscheutje olijfolie
Bereidingswijze
Tomatensaus: Fruit de gesnipperde ui en knoflook in wat olijfolie in een hapjespan. Voeg de bliktomaten en tomatenpuree toe, plus een heel blik water, oregano, suiker, zout en peper. Laat op middelhoog vuur 20 minuten lekker pruttelen tot een vrij dunne saus.
Paprika’s: Doe intussen de rijst in een kom en giet er warm water bij. Snij de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s. Doe het gehakt in een andere grote kom, samen met de fijngesnipperde ui en knoflook, gehakte peterselie, paprikapoeder, ei, zout en peper. Laat de rijst uitlekken en doe erbij. Ongekookt, inderdaad. Kneed door elkaar. Vorm er 4 ballen van en duw die in de paprika’s. Zet ze klem tegen elkaar in een pan.
Sprenkel er wat olijfolie over en giet de tomatensaus ertussen. Zorg dat de paprika’s voor zeker ¾ in de saus staan, zo niet: wat extra water erbij. Breng aan de kook, laat dan op laag vuur onder een deksel 1 uur garen.