Falaffel
Falaffelballetjes zijn makkelijk om zelf te maken. Je hebt er wel echt gedroogde kikkererwten voor nodig, met een blik werkt het niet, dat wordt zompige boel. Nachtje weken in water, fijnmalen met een pakketje smaakmakers, tot balletjes boetseren en dan bakken, zo simpel is het. Maar vooral serveren met een hoop lekkere toestanden erbij voor een ongecompliceerde met-de-handen-eetmaaltijd.
Falaffel
Ingrediënten
- 300ggedroogde kikkererwten
- 1xui
- 2xknoflook
- 0.5xbosje peterselie
- 1xbosje koriander
- 1xel komijnpoeder
- 1xel korianderpoeder
- 1xmespunt cayennepeper
- 1xzout
- 1xplantaardige olie om te bakken
- 8xpita broodjes
- 0.5xwitte kool
- 1xwinterpeen
- 1xkomkommer
- 2xtomaten
- 1xbosje peterselie
- 1xbosje kioriander
- 1xbosje dille
- 1xcitroen
- 3xel tahin
- 4xel Griekse yoghurt
- 1xknoflook
- 1xolijfolie
Bereidingswijze
Falaffel: Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim koud water. Laat goed uitlekken
Doe met alle overige ingrediënten (behalve de olie) in een keukenmachine of ander hakselapparaat en maal tot een fijn kruimelig geheel. Stop zodra het aan elkaar begint te plakken
Kneed en knijp (echt rollen gaat lastig) tot een stuk of 30 iets afgeplatte balletjes (Ø 3-4 cm). Laat liefst een uurtje opstijven in de koelkast
Verhit de olie (175 °C of tot een kruimeltje meteen gaat bruisen), bak de balletjes in porties in 3-4 minuten goudbruin. Til eruit met een schuimspaan, laat even uitlekken op keukenpapier
Serveer in warme pitabroodjes met huisgemaakt saladebuffet (zie hieronder)
Saladebuffet: Kool: schaaf de kool fijn en hussel om met een scheut olijfolie, een kneep citroensap, fijngehakte peterselie, zout, en peper, en zet minstens een half uur weg zodat de kool zacht wordt
Wortel: snij de winterpeen in halve plakjes en blancheer in kokend water met wat zout beetgaar in 5 minuten. Giet af en hussel meteen warm om met een scheut olijfolie, kneep citroensap, 1 uitgeperste knoflookteen, 1 theel komijnpoeder, een snuf cayennepeper, zout en fijngehakte koriander
Komkommer: snij dunne halvemaantjes komkommer en maak aan met olijfolie, citroensap (of azijn), zout, peper en veel verse dille
Tomaten: snij in stukjes
Tahinsaus: verdun tahin met wat lepels olijfolie, een kneep citroensap en een scheutje kokendheet water (anders gaat het klonteren). Proef op zout en peper
Tahinsaus: verdun tahin met wat lepels olijfolie, een kneep citroensap en een scheutje kokendheet water (anders gaat het klonteren). Proef op zout en peper