terug

Falaffel

Falaffelballetjes zijn makkelijk om zelf te maken. Je hebt er wel echt gedroogde kikkererwten voor nodig, met een blik werkt het niet, dat wordt zompige boel. Nachtje weken in water, fijnmalen met een pakketje smaakmakers, tot balletjes boetseren en dan bakken, zo simpel is het. Maar vooral serveren met een hoop lekkere toestanden erbij voor een ongecompliceerde met-de-handen-eetmaaltijd.

20 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)
Vegetarisch

Falaffel

Falaffel

Ingrediënten

  • 300g
    gedroogde kikkererwten
  • 1x
    ui
  • 2x
    knoflook
  • 0.5x
    bosje peterselie
  • 1x
    bosje koriander
  • 1x
    el komijnpoeder
  • 1x
    el korianderpoeder
  • 1x
    mespunt cayennepeper
  • 1x
    zout
  • 1x
    plantaardige olie om te bakken
  • 8x
    pita broodjes
  • 0.5x
    witte kool
  • 1x
    winterpeen
  • 1x
    komkommer
  • 2x
    tomaten
  • 1x
    bosje peterselie
  • 1x
    bosje kioriander
  • 1x
    bosje dille
  • 1x
    citroen
  • 3x
    el tahin
  • 4x
    el Griekse yoghurt
  • 1x
    knoflook
  • 1x
    olijfolie

Bereidingswijze

1

Falaffel: Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim koud water. Laat goed uitlekken

2

Doe met alle overige ingrediënten (behalve de olie) in een keukenmachine of ander hakselapparaat en maal tot een fijn kruimelig geheel. Stop zodra het aan elkaar begint te plakken

3

Kneed en knijp (echt rollen gaat lastig) tot een stuk of 30 iets afgeplatte balletjes (Ø 3-4 cm). Laat liefst een uurtje opstijven in de koelkast

4

Verhit de olie (175 °C of tot een kruimeltje meteen gaat bruisen), bak de balletjes in porties in 3-4 minuten goudbruin. Til eruit met een schuimspaan, laat even uitlekken op keukenpapier

5

Serveer in warme pitabroodjes met huisgemaakt saladebuffet (zie hieronder)

6

Saladebuffet: Kool: schaaf de kool fijn en hussel om met een scheut olijfolie, een kneep citroensap, fijngehakte peterselie, zout, en peper, en zet minstens een half uur weg zodat de kool zacht wordt

7

Wortel: snij de winterpeen in halve plakjes en blancheer in kokend water met wat zout beetgaar in 5 minuten. Giet af en hussel meteen warm om met een scheut olijfolie, kneep citroensap, 1 uitgeperste knoflookteen, 1 theel komijnpoeder, een snuf cayennepeper, zout en fijngehakte koriander

8

Komkommer: snij dunne halvemaantjes komkommer en maak aan met olijfolie, citroensap (of azijn), zout, peper en veel verse dille

9

Tomaten: snij in stukjes

10

Tahinsaus: verdun tahin met wat lepels olijfolie, een kneep citroensap en een scheutje kokendheet water (anders gaat het klonteren). Proef op zout en peper

11

Tahinsaus: verdun tahin met wat lepels olijfolie, een kneep citroensap en een scheutje kokendheet water (anders gaat het klonteren). Proef op zout en peper

Tip:
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Nieuw? Lees dit eerst
Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto