terug

Bibimbap

Een soort Koreaanse nasi in een kommetje: een berg witte rijst met daarop een elegant groenteassortiment, afgetopt met een gebakken ei. Het is even wat snijden en prepareren, maar dan heb je ook wat. Bovendien is dit het ultieme kliekjesrecept, want alle flutbeetjes uit de groentela kunnen erin. Koreanen zetten de hele bups liefst met rauw vlees en een rauw ei in een eenpersoons-aardewerken kom op het fornuis, zodat er onderop een knapperig bruin rijstkorstje ontstaat. Maar deze versie is lekker eenvoudig.

30 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)

Bibimbap

Bibimbap

Ingrediënten

  • 300g
    basmatirijst
  • 4stuks
    eieren
  • 300g
    rundergehakt
  • 0.5x
    winterpeen
  • 0.5x
    courgette
  • 0.5x
    komkommer
  • 200g
    spinazie
  • 125g
    taugé
  • 100g
    Shiitake
  • 3x
    lente ui
  • 1x
    knoflookteen
  • 4x
    el sesamzaad
  • 1x
    plantaardige olie
  • 1x
    el sojasaus
  • 2x
    el sesamolie
  • 0.5x
    el honing
  • 1x
    uitgeperste knoflookteen

Bereidingswijze

1

Doe de Japanse sojasaus, sesamolie, honing en knoflook in een kom en prak het gehakt erdoor. Hou apart

2

Snij de winterpeen en courgette in dunne reepjes (julienne), de shiitake in plakjes, de komkommer in dunne halve plakjes

3

Hussel de komkommer om met een lepel zout en laat 10-15 minuten staan

4

Spoel dan af en laat goed uitlekken

5

Doe de spinazie in een kom met daarop een zeef met de taugé. Giet er kokend water over. Laat het water 2 minuten staan op de spinazie en giet dan af

6

Meng de nu geslonken spinazie met 1 eetl sesamolie, 1 eetl sesamzaad, 1 uitgeperste knoflookteen en wat zout. Tot zover kunt u alles voorbereiden

7

Bereiden: Kook de rijst gaar

8

Verhit wat olie in dezelfde koekenpan/wok

9

Roerbak omstebeurt de courgette, peen en shiitake tot ze zacht zijn

10

Bewaar in aparte bergjes op borden. Veeg tussendoor de pan schoon met wat keukenpapier en verhit weer wat nieuwe olie

11

Bak het gehakt op hoog vuur rul en bruin

12

Bak tenslotte 4 spiegeleieren en laat de dooier vooral nog zacht blijven

13

Serveren: Vul 4 flinke kommen met rijst. Verdeel de groente en gehakt in een sierlijk kring erover, soort voor soort. Het ei mag bovenop in het midden. Bestrooi met ringetjes lente-ui en sesamzaad. Bekroon met wat rode sliertjes sriracha-saus

Tip: Hoe eet een mens dit? Even genieten van het decoratieve schouwspel, daarna is het de bedoeling (ja, heus!) om alles rücksichtlos door elkaar te roeren zodat de smaken goed mengen. Eet met een lepel.
Recept van:
Koken met Karin

Boodschappen

De Lokalist

Nieuw? Lees dit eerst
Algemene voorwaarden
Genomineerd beste website van het jaar
Winnaar ABN AMRO Newcomer awards
Lokalist foto