Bibimbap
Een soort Koreaanse nasi in een kommetje: een berg witte rijst met daarop een elegant groenteassortiment, afgetopt met een gebakken ei. Het is even wat snijden en prepareren, maar dan heb je ook wat. Bovendien is dit het ultieme kliekjesrecept, want alle flutbeetjes uit de groentela kunnen erin. Koreanen zetten de hele bups liefst met rauw vlees en een rauw ei in een eenpersoons-aardewerken kom op het fornuis, zodat er onderop een knapperig bruin rijstkorstje ontstaat. Maar deze versie is lekker eenvoudig.
Bibimbap
Ingrediënten
- 300gbasmatirijst
- 4stukseieren
- 300grundergehakt
- 0.5xwinterpeen
- 0.5xcourgette
- 0.5xkomkommer
- 200gspinazie
- 125gtaugé
- 100gShiitake
- 3xlente ui
- 1xknoflookteen
- 4xel sesamzaad
- 1xplantaardige olie
- 1xel sojasaus
- 2xel sesamolie
- 0.5xel honing
- 1xuitgeperste knoflookteen
Bereidingswijze
Doe de Japanse sojasaus, sesamolie, honing en knoflook in een kom en prak het gehakt erdoor. Hou apart
Snij de winterpeen en courgette in dunne reepjes (julienne), de shiitake in plakjes, de komkommer in dunne halve plakjes
Hussel de komkommer om met een lepel zout en laat 10-15 minuten staan
Spoel dan af en laat goed uitlekken
Doe de spinazie in een kom met daarop een zeef met de taugé. Giet er kokend water over. Laat het water 2 minuten staan op de spinazie en giet dan af
Meng de nu geslonken spinazie met 1 eetl sesamolie, 1 eetl sesamzaad, 1 uitgeperste knoflookteen en wat zout. Tot zover kunt u alles voorbereiden
Bereiden: Kook de rijst gaar
Verhit wat olie in dezelfde koekenpan/wok
Roerbak omstebeurt de courgette, peen en shiitake tot ze zacht zijn
Bewaar in aparte bergjes op borden. Veeg tussendoor de pan schoon met wat keukenpapier en verhit weer wat nieuwe olie
Bak het gehakt op hoog vuur rul en bruin
Bak tenslotte 4 spiegeleieren en laat de dooier vooral nog zacht blijven
Serveren: Vul 4 flinke kommen met rijst. Verdeel de groente en gehakt in een sierlijk kring erover, soort voor soort. Het ei mag bovenop in het midden. Bestrooi met ringetjes lente-ui en sesamzaad. Bekroon met wat rode sliertjes sriracha-saus