Ananas-kokoscake
Een zonnige taart uit de categorie ‘kleine moeite, groot effect’. Een eenvoudige cake, daarop een laagje snelle botercrème, gegarneerd met wat sierlijk gedrapeerde dunne plakjes ananas en wat zwiebelstreepjes chocola. Oeh’s en ah’s vallen u ten deel.
Ananas-kokoscake
Ingrediënten
- 3xgrote eieren (kamertemperatuur)
- 150gsuiker
- 200groomboter (kamertemperatuur)
- 1xmandarijn (of sinaasappel)
- 100ggedroogde geraspte kokos
- 100gzelfrijzend bakmeel
- 1x2-3 cm verse ananas
- 25gpure chocola
- 150gpoedersuiker
- 1xscheutje vanille-extract
Bereidingswijze
Cake: Smelt 100 g van de boter (magnetron) en laat even afkoelen. Klop de eieren met de suiker in een paar minuten heel licht en luchtig. Rasp de schil van de mandarijn fijn boven de boter. Pers hem uit, hou 2 lepels apart en doe de rest van het sap bij de boter. Giet dit botermengsel al mixend bij de eieren, samen met de kokos. Zeef het meel erboven en spatel (nu niet meer mixen!) erdoor. Klem een stuk bakpapier in een springvorm Ø 22 cm), vet daarna goed in en vul met het beslag.
Bak in het midden van de oven gaar in ± 20-25 minuten; check of een satéprikker er droog uit komt. Laat helemaal afkoelen, haal uit de vorm en plaats op een schaal.
Botercrème: Mix de resterende 100 g boter (op kamertemperatuur!) rustig 5 minuten tot luchtig. Mix in porties de poedersuiker erdoor, ook weer 5 minuten, plus de 2 lepels mandarijnensap en de vanille. Schep bovenop de cake. Nee, dat hoeft niet netjes.
Decoratie: Rooster in een droge koekenpan de extra lepel kokosrasp al omscheppend goudbruin. Verwijder schil en hart van de ananas. Snij in flinterdunne plakjes, en dan in kwarten. Plaats die als een rozet, van buiten naar binnen, in de botercrème. Smelt de chocola in de magnetron. Zwiebel met een lepel dunne streepjes over de ananas. Bestrooi met de kokos. Laat het geheel even opstijven in de koelkast.