terug

Aardbeiengazpacho

Een frisse nazomerse verwenvariant van de beroemde koude Spaanse soep. Normaal gesproken van tomaten, maar nu ook met aardbeien. Gazpacho in een soepbord is wel heel veel koude plens, het drinkt lekkerder uit glaasjes.

10 min. bereidingstijd
4 personen (aanpasbaar)
Veganistisch
Vegetarisch
Zonder vlees

Aardbeiengazpacho

Ingrediënten

  • 500g
    rijpe tomaten
  • 200g
    rijpe aardbeien
  • 1x
    3 cm verse gemberwortel
  • 3x
    takjes verse munt
  • 1x
    knoflookteen
  • 1x
    rode Spaanse peper (of een snuf cayennepeper)
  • 5x
    eetl lekkere olijfolie
  • 1x
    eetl balsamico-azijn
  • 1x
    zout & peper uit de molen

Bereidingswijze

1

Leg de aardbeien minstens 2 uur in de vriezer. Niet op een kluitje, maar uitgespreid op een bord. Dat lijkt raar, maar geeft straks juist als vanzelf dikte aan de soep. Haal de knoflookteen door de knijper en rasp de gember. Snij de tomaten in stukken, net als de rode peper (zonder pitjes). Doe dit samen met de munt (alleen de blaadjes), olijfolie, balsamico, zout en peper in de blender. Voeg ook de bevroren aardbeien toe.

2

Pureer alles helemaal glad en fijn, laat de machine rustig even een tijdje lopen. Te flauw? Meer zout, peper en/of azijn. Niet koud genoeg? Zet nog een uurtje in de koelkast). Te dik? Scheutje ijskoud water erbij. Garneer met een sliertje van uw allerlekkerste olijfolie en eventueel nog een extra blaadje munt.

Tip: Tomaten ontvellen of niet? Met een krachtige blender hoeft het niet, die verhakselt alles. Met alleen een staafmixer blijft u toch last houden van flubbelige velletjes, dat eet minder lekker. In dat geval adviseer ik toch om de tomaten even in te kruisen en onder te dompelen in kokend water, en daarna juist weer in koud, om de garing te stoppen. Dan trekt u het velletje er zó af. Of probeer een roerzeef (passe-vite), die maakt ook gehakt van alle velletjes.
Recept van:

Koken met Karin

Lees meer

;

Boodschappen

Algemeen

Algemene voorwaarden

De Lokalist

Nieuw? Lees dit eerst

Met steun van: