Mijlpaal

Samen eten we Provincie Utrecht mooier: een stap naar lokaal en duurzaam voedsel

Iris Meijlink

Bij Lokalist zijn we trots om samen met de provincie Utrecht en 16 andere organisaties de samenwerkingsovereenkomst *‘Samen eten we provincie Utrecht mooier’* te ondertekenen. Het doel van dit convenant is simpel, maar krachtig: het bevorderen van lokaal voedselgebruik door in te kopen via de korte keten. Dit betekent dat we de weg van producent naar consument zo kort mogelijk maken, zodat lokale boeren en producenten direct kunnen leveren aan restaurants, zorginstellingen en andere eetgelegenheden in de regio.

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Paul van Straaten, oprichter van Lokalist, zette namens onze organisatie de handtekening onder dit belangrijke document. Het bevorderen van duurzaamheid en korte keten is een integraal onderdeel van onze visie en we zijn vastbesloten om deze positieve verandering voort te zetten – zowel nu als in de toekomst.

Het belang van lokaal voedsel: gezond, vers en duurzaam

Gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht benadrukte in haar speech het grote belang van deze samenwerking. “Hoe mooi zou het zijn als meer mensen niet alleen thuis, maar ook op hun werk of in het ziekenhuis lokaal en duurzaam kunnen eten? Dat gaat om duizenden maaltijden, iedere dag opnieuw. Als we op al die plekken uit de korte keten kunnen eten, slaan we met elkaar een grote slag.” Ze vervolgde: “Met dit convenant zoeken we naar manieren om in de bedrijfsrestaurants voedsel van Utrechtse origine op de kaart te krijgen. Gezond, vers en duurzaam: goed voor de mensen, goed voor de boeren en dus goed voor de provincie.” Deze visie sluit volledig aan bij onze missie om de landbouw- en voedseltransitie in de provincie Utrecht te versnellen.


Een eerste stap: het ‘broodje Utrecht’

Een van de eerste tastbare resultaten van deze samenwerking is het *‘Broodje Utrecht’*. Dit heerlijke broodje is bedacht door enkele van de deelnemers en bestaat uit Nederlands graan, belegd met Bloemweiden Brie uit Montfoort, afgemaakt met rucola, walnoten en een chutney uit de regio. Het broodje is niet alleen heel lekker, maar ook een mooi voorbeeld van hoe lokaal en duurzaam eten daadwerkelijk op het menu kan staan in de regio.


Een krachtige samenwerking

De samenwerkingsovereenkomst is ondertekend door een diverse groep van organisaties die zich inzetten voor een duurzamere en gezondere voedselketen. Naast Compass Group Nederland zijn onder andere BD-Totaal, Coöperatie Oregional, De Lokalist B.V., Triodos Bank N.V., MVO Nederland, en het Wereld Natuur Fonds bij dit initiatief betrokken. Ook zorginstellingen zoals het Sint Antonius Ziekenhuis en lokale bedrijven zoals Local2Local B.V. en Healthy Fridge dragen bij aan deze gezamenlijke inspanning om lokaal voedsel op de kaart te zetten.

Samen met de provincie Utrecht zetten we stappen richting een toekomst waarin gezond, vers en duurzaam eten voor iedereen binnen handbereik is. Deze samenwerking is een belangrijke stap in de richting van een gezondere en duurzamere regio, waarin zowel mensen als de lokale boeren profiteren van een kortere en efficiëntere voedselketen.


De ondertekening van het convenant

Op weg naar een mooie toekomst

Met deze overeenkomst zetten we een belangrijke stap naar een gezondere en duurzamere provincie Utrecht. Door lokaal voedsel te ondersteunen en de keten te verkorten, dragen we samen bij aan een sterkere lokale economie en een duurzamer voedselsysteem. We zijn trots om deel uit te maken van deze gezamenlijke reis en kijken uit naar de vele nieuwe initiatieven die nog komen gaan.


Zo eten we samen provincie Utrecht mooier!


Lees hier meer over het convenant